Home » Rotterdamse haven

Rotterdamse haven

Rotterdam staat bekend als havenstad. En dat is het niet voor niets. De haven is namelijk de grootste zeehaven van Europa. Wereldwijd is het de op acht na grootste zeehaven. Je vind hier informatie over het toerisme en algemene informatie over de haven. Bijvoorbeeld over de uitbreiding Maasvlakte 2.

De haven in cijfers:

  • Grootste haven van Europa. 9e Haven van de wereld
  • 180.000 Arbeidsplaatsen
  • Opbrengst is 3% van het BNP
  • Aankomst / vertrek van jaarlijks ruim 30.000 zeeschepen
  • Aankomst / vertrek van jaarlijks ruim 105.000 binnenvaartschepen
  • Verwerking van jaarlijks bijna 7.5 miljoen zeecontainers
  • De haveninfrastructuur is al 5 keer uitgeroepen tot de beste ter wereld
  • Maximale waterdiepte: 24 meter
  • 86 Windturbines

 

Toerisme in de Rotterdamse haven

De vele voorzieningen en grote oppervlak, biedt niet alleen industrieel en economisch veel mogelijkheden. Ook toeristen en dagjesmensen kunnen in de haven terecht. Bijvoorbeeld tijdens een rondvaart waarbij je ondertussen uitleg krijgt over wat er te zien is. Een ontspannende activiteit om even uit te rusten van het verkennen van de stad.
Met een beetje geluk kan je ook een cruiseschip spotten. Deze leggen geregeld aan in de haven of bij de terminal van de Holland – Amerika lijn bij het centrum.

Rondvaart
Rondvaartboten vertrekken vanuit het centrum van de stad en vanaf het FutureLand. Een bezoekerscentrum dat je laat kennis maken het de aanleg van een nieuw stuk haven, de Maasvlakte 2. In het FutureLand bezoekerscentrum vind je allerlei informatie en foto’s over de haven van Rotterdam. Als afsluiting kan je vanaf hier aan boord van de FutereLand Ferry. Onderweg krijg je uitleg over de haven. Ook Engelse en Duitse informatie is aan boord.

Rondtoer per bus
Of kies voor een rondtoer per bus met de FutureLand Express. Tijdens deze bustoer krijg je het modernste stuk haven van Nederland te zien. Een bijzonder havengebied vol afwisseling. Tijdens de bustoer krijg je uitleg over alles wat voorbij komt. Tijdens de toer zal je ook één van de terminals bezoeken. Tijdens de weekenden staat ook een bezoek aan Sif Netherlands op het programma. Een fabrikant van fundaties voor windmolens.

Openingstijdens van het FutureLand zijn:

Dinsdag t/m vrijdag
Zaterdag (van mei t/m september)
Zondag

 

Maasvlakte 2

Na jaren van discussies en onderzoeken, is eind 2008 gestart met de aanleg van een uitbreiding van de Rotterdamse haven. De uitbreiding is komen te liggen in zee en heet Maasvlakte 2 gekregen. Maar liefst 2000 hectare bouwgrond is gecreëerd in de zee voor de Maasvlakte 1. Dankzij de uitbreiding is de haven ruim 20 % in oppervlakte toegenomen. Na vijf jaar, is in 2013 de Maasvlakte 2 in gebruik genomen.
De landwinning is tot stand gekomen door zand op te zuigen van de zeebodem en dit vervolgens op de juiste plek weer te storten. Een gigantisch project dat ook invloed heeft op zaken het veiligheid en het milieu. Zo had het nieuwe stuk land ook invloed op stromingen in de zee. Hier is van te voren onderzoek naar gedaan met onder ander simulaties. Aan de hand van de uitkomsten kon de landwinning op de meest milieu vriendelijke manier worden gerealiseerd.

Ook de hoogte van het nieuwe land was van belang. Het land moet namelijk niet overstromen tijdens hoogwater. Zeker niet in verband met de diverse chemische stoffen die er opgeslagen liggen. Daarom is het land 5 meter boven het NAP komen te liggen. Daarnaast is er een zeewering aangelegd dat het land ook droog moet houden.

Het nieuwe gebied al vooral worden gebruikt voor containeroverslag, distributie en chemische industrie. In deze sectoren wordt namelijk de komende jaren een groei verwacht. Ook kan dankzij de uitbreiding, de haven interessanter worden voor nieuwe bedrijven en klanten.

Benieuwd geworden? Het bezoekerscentrum FutureLand staat op de Tweede Maasvlakte. Hier kan je meer te weten komen over dit bijzondere project en de rest van de haven.