Home » Erasmusbrug

Erasmusbrug

In hartje Rotterdam vind je de bekendste brug van Nederland, de Erasmusbrug. Een moderne brug met een lengte van 800 meter en een hoogte van 139 meter. De brug verbindt noord en zuid Rotterdam met elkaar en uitgegroeid tot het icoon van de stad. De brug is ontworpen door Ben van Berkel in 1990. In 1992 is begonnen met de bouw, waarna het vier jaar later is opgeleverd. De bouw heeft circa 165 miljoen euro gekost. Samen met de Euromast, is deze bekende brug een echt boegbeeld voor de stad.

erasmusbrug rotterdam parkeren bijnaam

De tuibrug bestaat grotendeels uit een vast geheel. Voor de schepen die er niet onder door kunnen, ligt aan de zuidzijde een basculebrug. Dit gedeelte kan wel omhoog, zodat ook te hoge schepen kunnen passeren.
De brug is onder andere in het nieuws geweest door het wiebelende wegdek tijdens hogere windkrachten. Na aanpassingen is het wegdek stabieler geworden en zijn er nadien ook nauwelijks meer problemen geweest.

De Erasmusbrug komt jaarlijks in de media tijdens enkele grote evenementen. Zo is het onderdeel van de vuurwerkshow in de Nieuwjaarsnacht, de marathon van Rotterdam, de Wereldhavendagen en de Redbull Air race.

 

Waarom heeft de Erasmusburg de bijnaam de Zwaan?

De hoge witte pijler, zorgt er voor dat de brug wel wat lijkt op een zwaan. Ook een zwaan heeft namelijk een lange witte hals met daarin een licht bocht. De witte kabels (tuien) achter de pijlers, doen denken aan het lichaam van een zwaan. Dankzij deze combinatie wordt de Erasmusbrug ook wel liefkozend “de Zwaan” genoemd.

De Erasmusbrug in cijfers:

• Hoogte: 139 meter
• Lengte: 800 meter
• Lengte beweegbare deel: 89 meter
• Kosten: 165 miljoen
• Jaar oplevering: 1996
• Hooge wegdek: 17 meter
• Bouwperiode: 2 jaar

erasmusbrug rotterdam informatie hotels

 

Hotels bij de Erasmusbrug

In de buurt van de Erasmusbrug vind je verschillende hotels. Dankzij de locatie, zijn deze hotels een handige uitvalsbasis tijdens je stedentrip in Rotterdam.  Zoek je een hotel dat echt bij de brug is gelegen? Dan kan je kiezen voor bijvoorbeeld het Inntel hotel, het designhotel nhwo of het Mainport Design hotel. Zonder uitzicht maar wel op een korte loopafstand vind je nog meer hotels. Het aanbod van hotels vind je via de onderstaande afbeelding.