Home » Bezienswaardigheden » Markthal

Informatie over de Markthal

Eén van de meest bezochte bezienswaardigheden in Rotterdam is de Markthal. Dit moderne gebouw is een woon en winkelgebouw in één. In het midden is een enorm centrale hal waar de “markt” te vinden is. De markt bestaat niet alleen uit marktkramen maar uit diverse kleine horecazaken. De gezellige sfeer is één van de redenen dat het veel bezocht wordt.

markthal-rotterdam-bezienswaardigheden-citytrip-tickets

Maar ook de uitstraling van het gebouw, is een belangrijke reden voor een bezoek. De Markthal heeft namelijk de vorm van een hoefijzer / vliegtuighanger wat zorgt voor een modern en origineel uiterlijk. Aan de binnenzijde zijn de enorme binnenwanden voorzien van een kunstwerk met de benaming “Hoorn des overvloeds”. Deze naam staat voor de Cornucopia, een hoorn uit de Griekse mythologie die overvloed en verzadiging symboliseert. De vele vruchten en andere etenswaren beelden dit uit. Ook is de Rotterdamse Sint Laurenskerk te zien.

Het kunstwerk is op 4000 panelen geprint. Een stukje hoogstaande techniek dat internationaal bekend is geworden. Het kunstwerk heeft maar liefst een oppervlakte van 11.000 m². Het is ontworpen door kunstenaar Arno Coenen en afgebeeld op kunststof platen. De beide open zijkanten zijn afgesloten door twee enorme glazen wanden. Hierdoor blijft het ruimtelijk effect van het gebouw behouden.

markthal-rotterdam-winkels-informatie-bezoeken

Fotograaf: Ossip van Duivenbode

Parkeren bij de Markthal

Je vind de Markthal bij de straten de Blaak en de Binnenrotte. Onder het gebouw is een grote parkeergarage die altijd open is. Het is de grootste parkeergarage van het centrum, geschikt voor ruim 1000 auto’s. De parkeergarage beschikt ook over toiletten, liften, roltrappen, kentekenherkenning en oplaadpunten voor elektrische auto’s.
Maar ook met het openbaar vervoer is de bereikbaarheid uitstekend. Naast het gebouw ligt namelijk het NS station Blaak. Zo kan je via vele manieren de Markthal bezoeken.

Adres:
Ds. Jan Scharpstraat 298
3011GZ Rotterdam

Wonen en winkels in de Markthal

De markthal is eigenlijk een woon- en winkelpand met inpandig een markthal. In het complex bevinden zich 228 appartementen, 4600 m² winkelruimte en 1600 m² horecaruimte. De markt bestaat niet uit de bekende marktkramen maar uit 100 vaste verkoopkramen. Je vind er diverse soorten warme en koude gerechten maar ook typische marktproducten zoals groente, fruit, vlees, brood en specerijen. Er hangt een hippe sfeer op de “markt”. Uiteraard door de kunstzinnige binnenzijde van het gebouw maar ook door de diverse hippe producten. Zo zijn er originele producten te vinden zoals smoothies, bevroren cornflakes, Frozen yoghurt en Arabische pizza’s.
Naast de bekende markt, zijn er ook gewone winkels en een supermarkt in het gebouw te vinden.

markthal-bezoeken-openingstijden-winkels-restaurants

Fotograaf: Ossip van Duivenbode

Het gebouw heeft drie eigenaren: Vesteda (woningen), Klépierre (winkelgedeelte) en de gemeente Rotterdam (parkeergarage). De meeste gedeelten zijn ook voor mindervaliden bereikbaar. De horecagelegenheden zijn via de balkons bereikbaar voor mindervaliden.

Naast de Markthal ligt het marktplein waar meerdere keren per week de grootste markt van de stad te vinden is. Ook staat aan het plein één van de weinig historische gebouwen van de stad, de Laurenskerk. Dit is het oudste gebouw van de stad. Een heel contrast met de moderne Markthal.

Geschiedenis van de Markthal

Dit bijzondere bouwwerk is gebouwd op de plek waar ooit de allereerste Rotterdamse nederzettingen zijn gebouwd. Eigenlijk is de huidige Markthal een vervanger van de oorspronkelijke hal. De eerste uitvoering werd namelijk in 1879 gebouwd ter hoogte van de bekende Koopgoot. Helaas is deze oorspronkelijke hal verwoest door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er waren winkels, een badhuis en een hotel te vinden.

Vele jaren later is de vervanger dus alsnog gebouwd, de huidige Markthal. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau MVRDV. Eind 2009 is begonnen met de bouw. Na een bouwperiode van vijf jaar, werd in 2014 de markthal geopend door Koningin Maxima.

Tijdens graafwerkzaamheden werden de overblijfselen van een historische boerderij gevonden. In het trappenhuis van de parkeergarage, zijn de gevonden overblijfselen nog steeds te bekijken. Des te dieper je in het trappenhuis komt, des te ouder worden de gevonden voorwerpen. Zo kan je potten, kandelaars, gereedschappen en ketels bekijken.

markthal-rotterdam-informatie-citytrip

Fotograaf: Adrienne Wildeman

Openingstijden

De parkeergarage is 24 uur per dag geopend. De markt heeft de volgende openingstijden:

• Maandag t/m donderdag en zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur
• Vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur
• Zondag van 12.00 tot 18.00 uur

Tijdens feestdagen en evenementen kunnen de openingstijden anders zijn. Ook de horeca in de zijkanten van het gebouw hebben andere openingstijden.
Het gebouw is grotendeels toegankelijk voor mindervaliden. Honden zijn toegestaan, mits ze zijn aangelijnd.

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl