Home » Bezienswaardigheden » Erasmusbrug

Informatie over de Erasmusbrug

In hartje Rotterdam vind je de bekendste brug van Nederland, de Erasmusbrug. Een moderne brug met een lengte van 800 meter en een hoogte van 139 meter. De brug verbindt noord en zuid Rotterdam met elkaar en is uitgegroeid tot het icoon van de stad.

De brug is ontworpen door Ben van Berkel in 1990. In 1992 is begonnen met de bouw, waarna het vier jaar later is opgeleverd. De bouw heeft circa 165 miljoen euro gekost. Samen met de Euromast, is deze bekende brug een echt boegbeeld voor de stad.

erasmusbrug-rotterdam-informatie-dagje-uit

De tuibrug bestaat grotendeels uit een vast geheel. Onder de brug is tot het water een hoogte van 17 meter beschikbaar voor boten. Voor de schepen die er niet onder door kunnen, ligt aan de zuidzijde een basculebrug. Dit gedeelte kan wel omhoog, zodat ook te hoge schepen kunnen passeren.
De brug is onder andere in het nieuws geweest door het wiebelende wegdek tijdens hogere windkrachten. Na aanpassingen is het wegdek stabieler geworden en zijn er nadien ook nauwelijks meer problemen geweest. Op de brug liggen in beide richtingen twee rijstroken. Ook ligt aan beide kanten van de brug een fietspad en wandelpad. Ook liggen er twee tramsporen in het wegdek. Voor al deze vormen van vervoer is een breedte van ruim 30 meter beschikbaar.

De Erasmusbrug komt jaarlijks in de media tijdens enkele grote evenementen. Zo is het onderdeel van de vuurwerkshow in de Nieuwjaarsnacht, de marathon van Rotterdam, de Wereldhavendagen en de Redbull Air race. Ook is het in het verleden in beeld geweest tijdens het evenement the Passion in 2012 en was het in 2010 onderdeel van de Tour de France.

erasmusbrug-rotterdam-cijfers-informatie-bezienswaardigheden

Waarom heeft de Erasmusburg de bijnaam de Zwaan?

De hoge witte pijler, zorgt er voor dat de brug wel wat lijkt op een zwaan. Ook een zwaan heeft namelijk een lange witte hals met daarin een licht bocht. De witte kabels (tuien) achter de pijlers, doen denken aan het lichaam van een zwaan. Dankzij deze combinatie wordt de Erasmusbrug ook wel liefkozend “de Zwaan” genoemd.

De Erasmusbrug in cijfers:

• Hoogte: 139 meter
• Lengte: 800 meter
• Lengte beweegbare deel: 89 meter
• Kosten: 165 miljoen
• Jaar oplevering: 1996
• Hooge wegdek: 17 meter
• Bouwperiode: 2 jaar
• Aantal fietsers per dag: ruim 12.000

erasmusbrug-rotterdam-bezienswaardigheden-citytrip-informatie

Hotels bij de Erasmusbrug

In de buurt van de Erasmusbrug vind je verschillende hotels. Dankzij de locatie, zijn deze hotels een handige uitvalsbasis tijdens je stedentrip in Rotterdam. Zoek je een hotel dat echt bij de brug is gelegen? Dan kan je kiezen voor bijvoorbeeld het Inntel hotel, het designhotel nhwo of het Mainport Design hotel. Zonder uitzicht maar wel op een korte loopafstand vind je nog meer hotels.

Geschiedenis van de Erasmusbrug

Voor 1996 lag er geen andere brug op deze locatie. Voorheen ging het verkeer via de Maastunnel en de Willemsbrug. Echter zorgden grote ontwikkelingen op de Kop van Zuid voor de noodzaak tot een extra brug. Het gebied de Kop van Zuid is rond 1995 namelijk omgetoverd van een verouderd havengebied in een modern woon- en werkgebied.

De bouw is in 1996 afgerond. Nadien bleek dat het wegdek instabiel werd bij regen en vanaf windkracht 6. Hiermee is de brug geregeld in het nieuws geweest. Na uitgebreid onderzoek is gebleken dat de regendruppels zorgden voor een verkeerd zijaanzicht van de tuien (kabels). Hierdoor werd de brug gevoeliger voor wind. Door het aanbrengen van andere schokdempers werd het probleem opgelost.

erasmusbrug-rotterdam-informatie-wat-zien-doen

Afgezien van het schommelende wegdek, is de geschiedenis van de brug rustig te noemen. Er hebben zich in de loop der jaren weinig problemen voor gedaan. Wel is “de Zwaan” uitgegroeid tot een echt boegbeeld van de stad. Naar verwachting kan Rotterdam nog jaren blijven genieten van dit bijzondere stukje techniek.