Home » Bezienswaardigheden » Diergaarde Blijdorp

Informatie over Diergaarde Blijdorp

Eén van de oudste dierentuinen van Nederland is Diergaarde Blijdorp. Deze grote dierentuin ligt in de Rotterdamse wijk Blijdorp in het noorden van de stad. De dierentuin is één van de meest bezochte dierentuinen in Nederland. En dat is het niet voor niets. Op deze pagina vind je uiteenlopende informatie.

diergaarde-blijdorp-rotterdam-entree-tickets-informatie

Welke dieren vind je in de dierentuin?

Je kunt ronddwalen door diverse dierenwerelden in Blijdorp. Loop op de oceaanbodem van het Oceanium en ontdek vissen zoals pijlstaartroggen, haaien en ijsberen. Of loop langs de savanne en waan je in Afrika. Vanaf het hoge vlonderpad, kan je dieren bekijken zoals giraffen, neushoorns en apen. Waaghalzen kunnen door de krokodillenrivier lopen. Of bekijk de bekende gorilla Bokito. Ondertussen uitgegroeid tot een grote vader met een groot gezin.

Niet alleen het continent Afrika kan je ontdekken, ook de jungle van Azië is vertegenwoordigd. Ontdek hier panters, olifanten en tijgers. Zuid-Amerika vind je terug in het vlinderparadijs. De Amazone is hier prachtig nagebouwd met vele bloemen, vlinders en planten.

Dit is slechts een kleine greep uit de vele dieren die je kan komen bekijken. Naast de dieren, maken ook de speeltuinen, restaurants, workshops en rijksmonumenten het dagje uit helemaal compleet. Jong en oud ervaart de dierentuin al vele jaren als mooie bestemming voor een dagje uit.

De dierentuin is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Neem voor de openingstijden op feestdagen een kijkje op de website van het park.

diergaarde-blijdorp-rotterdam-informatie-voordelige-tickets

Bron: Daarzijn

Parkeren bij Diergaarde Blijdorp

Rond de dierentuin zijn ruim voldoende parkeerplaatsen. Door middel van borden staan de parkeerplaatsen duidelijk aangegeven. Vanaf de A20 kan je de afslag “Blijdorp” nemen.

Je vind de dierentuin op de volgende twee adressen:

Hoofdingang
Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam

Ingang Rivierahal
Van Aerssenlaan 49
3039KE Rotterdam

Wil je het park bezoeken met het openbaar vervoer? Dan kan je vanaf het Centraal station in circa 15 minuten naar de dierentuin lopen. Vanaf de dichtstbijzijnde bushalte bij de Van Nelle fabriek, is het nog circa 10 minuten lopen.

diergaarde-blijdorp-rotterdam-dieren-entree-tickets

Geschiedenis van Diergaarde Blijdorp

De geschiedenis van Diergaarde Blijdorp gaat ver terug. De dierentuin namelijk al geopend in 1885. Een officiële dierentuin was het des tijds nog lang niet. Eigenlijk was het niet meer dan een tuintje vlakbij station de Delftsche Poort. Twee spprwegbeambten mocht hier hun hobby uitvoeren, het verzorgen van dieren. Men is begonnen met fazanten, watervogels en een visarend. Dit werd echter al een succes bij treinreizigers en buurtkinderen. Dankzij het succes werd twee jaar later, de Vereniging Rotterdamsche Diergaarde opgericht en de tuin omgebouwd tot dierentuin. Het was echter nog steeds alleen toegankelijk voor leden van de vereniging en vooraanstaande burgers.

In 1924 kreeg de dierentuin financiële problemen. In de daaropvolgende jaren is door evenementen en verbeteringen aan het park, geprobeerd de dierentuin te behouden. In 1932 werd de dierentuin vaker voor iedereen toegankelijk en de prijzen verlaagd.
In 1940 raakte de dierentuin zwaar beschadigd door bombardementen. Hierbij werden ook dieren verwond en gedood. Ook ontsnapten er meerdere dieren, die vervolgens door de stad liepen en zwommen.

In 1940 is de dierentuin van de oorspronkelijk locatie vertrokken. Een veel grotere locatie in de wijk Blijdorp werd geruild met de gemeente. Voor de financiering van de nieuwe dierentuin werd ondersteuning gekregen van de Stichting Volkskracht. Er werd echter wel geëist dat het park voor iedereen toegankelijk werd. Er werd een moderne dierentuin gebouwd dat in de opvolgende jaren goed werd bezocht.

In de opvolgende jaren zijn er diverse verbeteringen doorgevoerd. In 1988 werd vrijwel het hele park over de kop gegooid. Zo werden de dieren per werelddeel geordend en werken de leefomgeving veel natuurlijker gemaakt.
In 2001 werd het Oceanium geopend. Een enorm aquarium met een tunnel van glas. Op het dak is een grote zonne-energiecentrale aangelegd. Ook de laatste jaren zijn diverse verbeteringen door gevoerd, met name het aanpassen van dierverblijven.

En ook in de komende jaren staan er meerdere verbeteringen op het programma. Zou zal ook het werelddeel Australië vertegenwoordigd gaan worden. Daarnaast zal het Surinaamse regenwoud worden nagemaakt in een enorme hal. Je kan hier dieren zoals apen en kaaimannen komen bewonderen.

Voordelige tickets vind je bijvoorbeeld via de onderstaande website.