Home » Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Rotterdam

Rotterdam wordt steeds populairder onder toeristen. Dit komt mede doordat de stad de laatste jaren een flinke opknapbeurt heeft gehad. Ook wordt het in Amsterdam ter mate druk, dat buitenlandse toeristen tegenwoordig steeds meer voor Rotterdam kiezen. Je vind hier een handig overzicht van bezienswaardigheden in Rotterdam.


Diergaarde Blijdorp
De meest bekende dierentuin van de stad is Diergaarde Blijdorp. Deze grote dierentuin is zeker de moeite waard. Met name door de mooie opzet en de vele soorten dieren. De dierentuin is verdeeld in de werelddelen; Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Azië, Europa, Oceanium en Artica. Een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud.

Meer informatie vind je op de volgende pagina: Diergaarde Blijdorp.

diergaarde-blijdorp-rotterdam-entree-tickets-informatie

Bron: Daarzijn


De enorme haven
Rotterdam staat uiteraard bekend als havenstad. En dat is niet voor niets. Tussen 1962 en 2004 lag hier de grootste haven van de wereld! De haven bied maar liefst 300.000 mensen direct en indirect werkgelegenheid.
Je kan de haven bewonderen tijdens een rondvaart. Een leuke bezienswaardigheid waarbij je ondertussen even kunt uitrusten van het lopen.

Meer informatie over de haven vind je via: haven van Rotterdam.


Dierentuin Avifauna
Bij Alphen aan de Rijn ligt de dierentuin Avifauna. Deze dierentuin heeft voornamelijk vogels. Hierdoor is het voor vogelliefhebbers zeker de moeite waard.


De bijzondere Markthal
In het centrum vind je de moderne en gezellige Markthal. De laatste jaren is de Markthal uitgegroeid tot een populaire bezienswaardigheid. Mede dankzij de bijzondere vormgeving en leuke horeca. Je vind de Markthal bij de straten Binnenrotte en Blaak.

Meer informatie vind je via de volgende pagina: Markthal.

markthal-rotterdam-bezienswaardigheden-citytrip-tickets

Euromast
Eén van de meest bekende attracties van Rotterdam blijft toch wel de Euromast. Deze hoge toren is al jaren het boegbeeld van de stad. De Euromast is oorspronkelijk gebouwd tijdens ter ere van de Floriade in 1960. Het was des tijds 107 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad. Na enkele jaren kwamen er echter hoge gebouwen in de omgeving, waarna in 1970 een opbouw is geplaatst. Daardoor werd de Euromast 185 meter hoog en daarmee opnieuw het hoogste gebouw van de stad. Een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud.

Tegenwoordig kan je in de toren genieten van het uitzicht, dineren, overnachten en zelfs abseilen. Meer informatie vind je via de volgende pagina: Euromast bezoeken?


Erasmusbrug
Net als de Euromast, is de Erasmusbrug een echt boegbeeld van de stad. De brug is een fotogenieke plek om Rotterdam mooi te kunnen vast leggen. Ook verbindt de Erasmusbrug het centrum met de moderne wijk “Kop van Zuid”. De brug is veruit de bekendste bezienswaardigheid van de stad.

Meer informatie vind je op de volgende pagina: Erasmusbrug.

erasmusbrug-rotterdam-informatie-dagje-uit


Wilhelmina pier
Loop je vanaf het centrum over de Erasmusbrug, dan kom je in de wijk de Kop van Zuid. Deze voormalige havenwijk is de laatste jaren uitgegroeid tot een moderne woon- en werkwijk. Bij de wijk vind je de Wilhelmina pier. Je vind hier het bekende Luxor theater, horeca, hotels en moderne gebouwen.


Schouwburgplein en Stadhuisplein
In het centrum vind je twee bekende pleinen; het Schouwburgplein en het Stadhuisplein. Het Schouwburgplein dankt haar zijn aan de schouwburg die bij het plein stond. Ook tegenwoordig vind je er het concertgebouw, een bioscoop en theater De Doelen.
Het Stadhuisplein dankt haar naam aan het stadhuis huis dat er staat. Ook kan je het plein kennen van de huldigingen van Feyenoord die hier plaats hebben gevonden. Je vind op dit plein de nodige horeca en het mooie stadhuis.


Shoppen in het centrum
Rotterdam staat ook bekend om het grote aanbod winkels. Verdeeld over verschillende winkelstraten en winkelcentra vindt je uiteenlopende winkels. Van grote winkels tot kleine boetiekjes en van luxe merken tot voordeelshops.

Op de pagina winkels in Rotterdam vind je meer informatie over de winkels in de stad.


Kubuswoningen
Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Rotterdam zijn de kubuswoningen. De woningen hebben de vorm van een kubus en zijn dankzij dit bijzondere ontwerp, bekend geworden. De architect Piet blom heeft de woningen ontworpen en laten bouwen tussen 1982 en 1984. Je kan de Kubuswoningen bewonderen bij de Blaak en de Oude Haven.

kusbuswoningen-rotterdam-bezienswaardigheden-wat-zien


Holland – Amerika lijn / Hotel New York
Sinds 1873 kon per boot de overtocht worden gemaakt van Rotterdam naar New York. Het bedrijf de Holland – Amerika lijn verzorgde deze overtochten en was gehuisvest in een statig pand. Tegenwoordig is hotel New York in het mooie historische pand  te vinden. Het oude pand is één van de weinige historische bouwwerken van de stad.
Je vindt het bijzondere gebouw aan de Wilhelminakade op de pier bij de Erasmusbrug.

bezienswaardigheden-rotterdam-hotel-new-york-wat-zien


De grootste markt van de Rotterdam
Op het Binnenrotteplein vind je de grootste markt van de stad. Op dinsdag en zaterdag staan je hier ruim 450 marktkramen met uiteenlopende producten. Van verse vis tot noten en van fruit tot sieraden. Dankzij de vele uiteenlopende rockten en mooie locatie is de markt leuk om een te gaan bekijken tijden je bezoek aan Rotterdam.


Museum in de Van Nellefabriek
Het bekende Nederlandse merk Van Nelle had vroeger een fabriek in Rotterdam. Tegenwoordig is het geen fabriek meer en wordt er dus geen koffie, thee en tabak meer geproduceerd. Ondertussen is de fabriek omgebouwd tot een gebouw met werkplekken, expositieruimtes, museum en tot evenementlocatie. De van Nellefabriek heeft sinds 2014 zelfs de status van “werelderfgoed” volgens de Unesco.
De oude fabriek is te bewonderen tijdens een rondtoer.


Sint Laurenskerk
Liefhebbers van historie kunnen ook terecht bij de Sint Laurenskerk ofwel Grote Laurenskerk. De kerk valt tegenwoordig wat minder op door de andere hoge gebouwen, maar blijft de moeite waard.

laurens-kerk-rotterdam-historische bezienswaardigheden


Stoomschip de SS Rotterdam
Voor de voormalige Holland – Amerika lijn heeft het cruiseschip de SS Rotterdam dienst gedaan. Tegenwoordig is het cruiseschip terug in de haven en zijn er diverse activiteiten mogelijk. Zo kan je in het schip overnachten, uit eten, is er een Escape room, kan je een rondleiding volgen, is het een trouwlocatie en worden er bijeenkomsten georganiseerd.

Je vindt de SS Rotterdam aan het Katendrechtsehoofd, in de wijk Katendracht.


Voetbalstadion De Kuip
Eén van de meest bekende voetbalstadions van Nederland is de Kuip. Een mooi sfeervol stadion met een grote capaciteit. Uiteraard de thuishaven van Feyenoord en het decor van vele concerten. Wil je graag meer weten over het stadion, de historie en Feyenoord? Volg dan eens een rondleiding. Leuk als schoolreisje, kinderfeestje of juist als mannenuitje. Ook kan je er terecht in het Feyenoord-museum.


Tramlijn 10
Heb je even genoeg door de stad gedwaald? Dan kan je kiezen voor een rondrit in Tramlijn 10. Een historische tram die je langs bekende straten en bezienswaardigheden leid. En wil je onderweg iets extra goed bekijken? Dan kan je gerust uitstappen. Tramlijn 10 komt elke 45 minuten langs rijden. De hele rondtoer duurt ongeveer een uur.
Het beginpunt van Tramlijn 10 vind je in het Scheepvaartkwartier. Onderweg instappen kan ook.


Walk of Fame
Net als in Hollywood, heeft ook Rotterdam een Walf of Fame. Je vind het aan de Gooilandsingel bij het winkelcentrum Zuidplein. In de stoep zitten 220 tegels met handafdrukken van Nederlandse en internationale sterren. De tegels zijn gelegd in de periode van 1989 tot en met 2008.


Zuiderpark
Heb je even genoeg van de stad? Dan kan je heerlijk uitwaaien in het Zuiderpark. Eén van de grootste parken van Nederland met een oppervlakte van maar liefst 430 voetbalvelden! Je vindt er bossen, een moeras, grasvelden, veel water, een strandje en speeltuinen.

In het park kan je heerlijk wandelen of luieren op de grasvelden. Liefhebbers van wat meer actie kunnen een kano, kajak, aquabubbels en andere attributen huren. Je kan terecht bij ZAP Zuiderpark Avonturen Point. De kleintjes kunnen terecht bij de kinderboerderij.

Je vindt het Zuiderpark bij de metrohalte Slinge en Zuidplein. Of volgen de borden naar evenementenhal Ahoy.


Beeldenroute
Liefhebbers van kunst kunnen de beeldenroute gaan lopen of fietsen. De route loopt van de Kruiskade tot de Westzeedijk in het centrum van de stad. Langs de route staan 17 beelden. Variërend van een beeld van Pablo Picasso, Rodin, Umberto Mastroiani en Paul McCartney’s Santa Claus op het Eendrachtsplein.


Kralingse bos en Kralingse plas
Heb je even genoeg van de drukte van de stad? Dan kan je even lekker tot rust komen in het Kralingse bos. Een mooi park dat bij de Kralingse plas ligt. Het park is zo groot als circa 300 voetbalvelden en daarmee het grootste park van Rotterdam.
In het park zijn vele activiteiten mogelijk waardoor het ondertussen meer een echt recreatiegebied is geworden. Mede hierdoor werd het Kralingse bos al meerdere keren genomineerd voor “Beste Openbare ruimte” van Nederland.

kralingse-plas-bos-rotterdam-natuurgebied-tips

In het park kan je bijvoorbeeld sporten gaan beoefenen zoals skaten, wandelen, hardlopen, fietsen, paardrijden of zelfs zeilen. In het park lopen verscheidene wandelpaden die afzonderlijke namen hebben. Daarnaast zijn er hardloopbanen, fietsroutes en ruiterpaden.
En ook golven is mogelijk. In het park vind je namelijk de Openbare golfbaan Kralingen. Paardenliefhebbers kunnen terecht bij de manege. Een leuk uitje voor het hele gezin, is het Klimpark Fun Forest. Dit is een geliefde activiteit voor kinderfeestjes, familiedagen en sportievelingen.


Hefbrug “het Val”
Eén van de oudste bruggen van de stad is de hefbrug “het Val”. Een bijzondere brug dat is gebouwd in 1927 en officieel de Koningshavenbrug heet. De brug is tijdelijk buiten dienst geweest maar bevat sinds 2017 weer het beweegbare tussenstuk tussen de torens. Voor liefhebbers van oude techniek kan het leuk zijn om de brug even te bekijken.

hefbrug-het-val-rotterdam-wat-zien-doen


Schielandshuis
Het VVV kan je vinden in één van de oudste gebouwen van Rotterdam, het Schielandshuis. Gelegen in het centrum en bespaard gebleven tijdens de afgelopen eeuwen. Het gebouw stamt uit de 17e eeuw en is zodoende interessant voor geschiedenisliefhebbers. Uiteraard is er daarnaast ook veel toeristische informatie over Rotterdam en de provincie Zuid-Holland te halen.
Tegenover het Schielandshuis staat het standbeeld ter nagedachtenis aan Pim Fortuyn.

schielandshuis-vvv-rotterdam-toeristische-informatie

Fotograaf: Claire Droppert


Park Schoonoord
Het Kralingse bos is het grootste park van de stad. Echter kan je ook naar park Schoonoord. Een relatief klein en rustig park maar met mooie bloemen en planten. Het parkje is ongeveer 1.2 hectare groot en bestaat voornamelijk uit een tuin-achtig stukje natuur rondom een vijver. Het park is aangekleed met bloemborders en enkele zeer oude bomen zoals Moeras-cypressen, Libanonceders en een Gunnera. Ook is er een volière en een botanisch gedeelte te vinden.

Je vindt het parkje in het Scheepvaartkwartier aan de Kievitslaan. Je kan het parkje betreden door een bijzonder en oud toegangshek. Aan de andere kant van de Kievitslaan vind je een groter maar minder bijzonder park.


Delftsche Poort
In het centrum van de stad werd in 1764 een stadspoort gebouw. Helaas is de poort beschadigd geraakt door een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig staat op de plek een kunstzinnige reconstructie van kunstenaar Cor Kraat. Je vindt het kunstwerk nabij het Hofplein.


Floating farm
De stad beschikt sinds zelfs over een boerderij. Maar niet zo maar een boerderij, nee zelfs een drijvende boerderij. Rotterdam is niet voor niets een echte havenstad. De boerderij is een project waarmee geprobeerd wordt om de mensen weer dichterbij de voedselproductie te krijgen. Verrassend veel kinderen die in een stad wonen, hebben namelijk nog niet vaak een koe van dichtbij gezien. Of denken zelfs dat melk uit een fabriek komt.

De Floating farm is meerdere middagen per week geopend voor publiek. Je kan er van alles leren over het boerderijleven. Je vindt de boerderij aan Gustoweg 10b.

Heb je een tip over andere leuke bezienswaardigheden? Stuur ons gerust een e-mail via info@europaontdekker.nl Of neem een kijkje op de andere informatiepagina’s via het hoofdmenu.