Home » Activiteiten » Musea

Informatie over musea in Rotterdam

Als museumliefhebber ben je in Rotterdam aan het juiste adres. In de stad vind je namelijk uiteenlopende musea. Er is zelfs een Museumpark waar verschillende musea te vinden zijn. Op deze pagina vind je een handig overzicht van musea in Rotterdam.

Museum Boijmans Van Beuningen
Dit kunstmuseum is één van de oudste van Nederland. Het is namelijk opgezet in 1849 en in 1958 uitgebreid dankzij jurist Boijmans. Hij liet zijn kunstcollectie na aan de stad Rotterdam. Dankzij deze geste, kreeg het museum ook de naam van de jurist Boijmans.

Het museum toont een ruime collectie schilderijen, sculpturen, tekeningen en gebruiksvoorwerpen. Waaronder enkele topstukken van kunstenaars als van Gogh, Rembrandt, Dali en Van Bosch. In het museum kan je ook terecht voor rondleidingen, workshops of een drankje.

Gelegen aan het Museumpark. Bereikbaar met de metro of tram 7 of 20 (halte Eendrachtsplein). Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11:00 – 17:00 uur.

Let op: dit museum wordt momenteel verbouwd waardoor het vanaf juli 2019, zeven jaar gesloten is.

musea-rotterdam-overzicht-informatie

Fotograaf: Ossip van DuivenbodeKunsthal Rotterdam

Sinds 1992 heeft de stad een nieuwe bron van cultuur en kunst, de Kunsthal. Je vind hier verschillende soorten exposities. Van modern tot historisch en van bekende kunstenaars tot jonge kunstenaars. Langs de verschillende exposities zijn rondleidingen te volgen, waaronder in het Engels en Duits.

Ook dit museum ligt in het Museumpark. Bereikbaar via metrostation Leuvehaven of tramlijn 7 of 8. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur. Zondag van 11:00 – 17:00 uur.Natuurhistorisch museum

Dit leuke museum brengt overblijfselen uit de natuur met een kwinkslag. Zo vind je er dieren die een bijzonder verleden hebben. Verder vind je er een uitgebreide collectie opgezette vogels, zoogdieren, vissen, insecten, schelpen en planten. Wil je graag meer informatie? Dan kan je een rondleiding volgen, audiotour doen of een natuurspreekuur volgen.

Ook dit museum is te vinden op het Museumpark (Westzeedijk 345). Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11:00 – 17:00 uur.

natuurhistorisch-museum-rotterdam-informatie

Bron: Rotterdam make it happenSchaakstukken museum

Liefhebbers van het spel schaken, kunnen terecht in het Schaakstukkenmuseum. Je vind er een uitgebreide collectie met schaakstukken en schaakborden in allerlei vormen en maten. Laat je verrassen door de bijzondere schaakspellen die er bestaan.

Je vind het Schaakstukken museum aan de Overblaak 94, onder de bekende kubuswoningen. Openingstijden: maart t/m oktober: dagelijks 11.00-17.00 uur. November t/m februari: dagelijks 11.00-16.00 uur.Witte de With Center for Contemporary Art

Deze kunstinstelling werkt internationaal en heeft Rotterdam als thuisbasis. De instelling is vooral gericht op moderne kunst. In Nederland wordt deze instelling zelfs gezien als één van de belangrijkste instellingen voor moderne kunst.
In dit kunstcentrum vind je tentoonstellingen, lezingen en andere kunstbijeenkomsten. Het centrum is te vinden in de Witte de Withstraat.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11:00 – 18:00 uur. Elke vrijdagavond wordt een kunstavond georganiseerd. De entree is dan van 18:00 tot 21:00 uur gratis.Belasting en Douane Museum

De naam van dit museum klinkt niet echt afwisselend. Echter kan de veelzijdigheid van het museum je toch verrassen. Het museum zit vol verrassingen wat het leuk maakt voor jong en oud. Diverse kinderactiviteiten, leerzame onderdelen en verrassende en grappige onderdelen. Zoals de smokkelfiets en andere creatieve manieren van smokkelen.

Leer hoe de douane vroeger en tegenwoordig de in- en uitvoer van goederen en personen controleert. Of hoe de belastingen zijn ontstaan en zijn veranderd in de loop van de tijd. Ken je bijvoorbeeld de urinebelasting of het fietsplaatje?

In 2012 is het museum grotendeels vernieuwd waarbij veel moderne en interactieve onderdelen zijn toegevoegd. Je vindt het museum aan de Parklaan 14-16  in Rotterdam. Ook toegankelijk voor mindervaliden.
Parkeren kan voor de deur of in de rest van de Nieuwe Werkbuurt. Ook met het openbaar vervoer is het museumbezoek eenvoudig te plannen.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11:00 – 17:00 uur.Nederlands fotomuseum

In een opvallend en industrieel pand, is het fotomuseum te vinden. Op deze locatie is een groot deel van het Nederlandse fotografische erfgoed te vinden. Je vindt er verschillende tentoonstellingen met uiteenlopende onderwerpen. Maar ook workshops en rondleidingen zijn er mogelijk.

Je vind het Fotomuseum op de Wilhelminapier, bij het centrum. Ook staan op deze pier bekende gebouwen zoals hotel New York van de Holland – Amerika lijn. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11:00 – 17:00 uur.Maritiem museum

Rotterdam staat bekend als havenstad. Een maritiem museum mag dan natuurlijk niet ontbreken. Ontdek de geschiedenis van de scheepvaart en leer wat tegenwoordig de invloeden van de maritieme branche is. Het museum is leerzaam, afwisselend en verrassend. Zo is het te vinden in de oudste museumhaven van Nederland. Hier liggen onder andere nog verschillende historische schepen.

Ook voor kinderen kan het Maritiem museum leuk zijn. Er zijn verschillende kinderactiviteiten te doen, waaronder een verkleedde speurtocht. Dankzij de vele activiteiten is dit één van de meeste bezochte musea van Rotterdam. Zeker voor gezinnen met kinderen.

Je vindt het museum aan de Leuvehaven 11 in het Maritiem district. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 10:00 – 17:00 uur. Zon- en feestdagen: 11:00 – 17:00 uur.

maritiem-museum-rotterdam-leuk-kinderen

Fotograaf: Ossip van DuivenbodeErasmus Experience

De bekende historische Rotterdammer Erasmus heeft grote invloed gehad op onze wereld. Hij heeft vele boeken geschreven met ideeën over een vrije manier van leven. Dit heeft lang geleden veel invloed gehad op onder andere Rotterdam en Nederland.
In de Centrale bibliotheek vind je momenteel een interactieve tentoonstelling over de ideeën van Erasmus. Met een polsbandje ga je van scherm naar scherm en doorloop je de manieren van leven die Erasmus na streefde. Het zal je laten nadenken over je eigen manier van leven.

Je vindt de Erasmus Experience op de 3e verdieping van de Centrale Bibliotheek, aan de Hoogstraat 110. Toegankelijk (gratis) tijdens de openingstijden van de bibliotheek.Pinball museum

Voor het computertijdperk waren de flipperkasten wereldwijd populair. Later werd het spel ook op computers beschikbaar.  In vele kroegen en speelhallen kon je naar hartenlust de metalen balletjes zo lang mogelijk uit het gat houden. Wil je nog even terug in de tijd? Dan kan je terecht in het Pinball Museum. Je vind er vele flipperkasten waar je ook zelf weer even helemaal los kunt.

Het Pinball Museum is gevestigd op de Paul Nijghkade, aan de Veerlaan 19-K. Openingstijden: woensdag: 12:00 – 17:00 uur. Zaterdag en zondag van 12:00 – 18:00 uur.Nederlands architectuur Museum / het Nieuwe instituut

Het museum over architectuur in Nederland staat in Rotterdam. Dat is geen toeval. Rotterdam staat namelijk bekend om de bijzondere en moderne architectuur.

In het museum vind je een vaste expositie, die je het gevoel toont om in een stad te wonen. Zo bestaan de meeste steden uit een historisch centrum, vinex-wijken en bedrijventerreinen. Dankzij maquettes en een audiotour krijg je een goed beeld van de ideeën achter de expositie.

Verder zijn in het museum onder andere veel ontwerpen en schetsen van bijzondere bouwwerken te vinden. Ook dit museum vindt je in het Museumpark, tegenover parkeergarage Museumpark.

Openingstijden: dinsdag en woensdag: 11.00 – 17.00 uur. Donderdag: 11.00 – 21.00 uur. Vrijdag en zaterdag: 11.00 – 17.00 uur. Zon- en feestdagen: 11.00 – 17.00 uur.Museum Rotterdam ’40 – ’45

Rotterdam staat niet alleen bekend als havenstad en om de moderne architectuur. Ook is de verbinding met de Tweede Wereldoorlog snel gemaakt. In het museum vindt je de Experience. Een lange tafel met touchscreen schermen. Tijdens de Experience kan je een beetje een beeld krijgen, hoe het bombardement van Rotterdam heeft moeten gevoeld voor de inwoners. Mede dankzij indringende beelden en overdonderend geluid krijg je een goede blik op de gebeurtenissen.

In het museumgedeelte vind je vele objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Verder zijn er meer activiteiten mogelijk, die het bezoek leerzaam en toch afwisselend maken.

Je vindt het Museum Rotterdam 40 – 45 NU aan de Coolhaven 375. Openingstijden: zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Zon- en feestdagen van 11:00 tot 17:00 uur. Maandag t/m vrijdag alleen geopend voor groepen.

welk-museum-bezoeken-rotterdam-overzicht

Fotograaf: Hester BlankestijnChabot Museum

Voor liefhebbers van internationaal expressionisme is het Chabot museum een aanrader. Je vind hier een uitgebreide collectie moderne kunst, architectuur en geschiedenis. Het museum biedt wisselende tentoonstellingen. De perioden tussen tentoonstellingen, is het museum gesloten. Je vind de tentoonstellingen niet in een groot statig pand, maar juist in een moderne villa. Dit levert een leuke woonhuisdimensie op.

Ook dit museum vindt je bij diverse andere musea op het Museumpark 32 in Rotterdam. Parkeren kan in de parkeergarage van het Museumpark. Ook met het openbaar vervoer zijn de musea goed bereikbaar.

Openingstijden: dinsdag – vrijdag van 11:00 tot 16:30 uur. Zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. Zondag van 12:00 tot 17:00 uur.
Maandagen en feestdagen gesloten.


Museum Rotterdam
De stad Rotterdam heeft een lange geschiedenis. Van de nederzetting de Rotte tot de grote huidige stad. In het Museum Rotterdam leer je over de geschiedenis van de stad. Uitgebeeld in foto’s, informatie en ruim 100.000 verzamelobjecten. Met onderwerpen als werkgelegenheid, de haven, modernisering,  zorg en migratie. Na je bezoek zal je een beter beeld hebben hoe de stad is geworden, tot wat is nu is.

Eigenlijk bestaat het museum uit twee gedeelten. Deze locatie over de stad en daarnaast nog de locatie die is gespecialiseerd in de stad tijdens de Oorlogstijd.  Het Museum Rotterdam vindt je aan de Rodezand 26 in het centrum van de stad. De tweede locatie (Museum Rotterdam ’40 – ’45 NU) is gevestigd aan de Coolhaven 375.

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Zondagen en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur.Houweling Telecom Museum
In de oude telefooncentrale van de stad, vind je tegenwoordig het Houweling Telecom museum. Het pand en de omgeving nodigen niet meteen uit tot een bezoek, maar eenmaal binnen zal dit idee snel verdwijnen. Het museum toont je de geschiedenis van de telefoon, compleet met een zeer ruime collectie telefoons en communicatieapparatuur. Variërend van telefooncellen tot faxen en van telefoons tot radiodistributie.

Je vind het telefoonmuseum in de Vlaggemanstraat 15 te Rotterdam. Een bezoek is alleen op dinsdagen mogelijk. Voor groepen kunnen andere dagen ook mogelijk zijn. Parkeren kan rond het pand en is gratis.


Mariniers museum

Het Mariniers museum in Rotterdam geeft je een goed beeld van het werk als marinier. Dankzij vele informatieborden en een uitgebreide collectie uniformen, foto’s, voertuigen, wapens en schilderijen krijg je een goed beeld van de geschiedenis van de mariniers. Maar ook vindt je informatie over mariniers in deze moderne tijden. Zie en lees bijvoorbeeld over de missies in Afghanistan en de anti-piraterij missies in Somalië.

Het museum staat aan de Wijnhaven 7-13 op zo’n 5 minuten van station Rotterdam-Blaak. Het gebouw is goed toegankelijk voor mindervaliden. Openingstijden: dinsdag – vrijdag van 10:00 uur tot 17:00 uur. Zaterdag – zondag 11:00 uur tot 17:00 uur.


Laurenskerk 
Tijdens het bombardement in de Tweede wereldoorlog, werden vele gebouwen waar beschadigd. Zo ook de Laurenskerk, waarvan alleen de toren en de muren nog omhoog stonden. Veel gebouwen zijn na het bombardement niet meer opgebouwd maar afgebroken. De Laurenskerk is één van de weinige historische gebouwen die weer helemaal hersteld is. Daarom staat de kerk symbool voor de veerkracht van de Rotterdammers en de wederopbouw na de oorlog.

Zowel de kerk als de toren kunnen bezichtigd worden. Van april tot en met oktober kan op woensdag en zaterdag de toren worden beklommen. Een uitdagende onderneming met als beloning een mooi uitzicht over de stad. De beklimming is onder leiding van een gids. De bezichtiging is mogelijk op woensdag om 14:00 uur en op zaterdag om 12:00 en 13:30 uur.

laurens-kerk-rotterdam-historische bezienswaardigheden